Rola agentów programowych w nauczaniu na odległość - Jelonek, Dorota; Chluski, Andrzej (The Role of Programme Agents in Distance Learning, 2010)
Przez nauczanie na odległość rozumiany jest zarówno proces przekazywania wiedzy przez nauczyciela, jak i proces przyswajania jej przez studenta prowadzony na odległość niezależnie od miejsca i czasu. W takim środowisku kształcenia pomocnym rozwiązaniem mogą być agenci programowi. Wskazano rodzaje i role agentów pedagogicznych oraz asystentów, podano przykłady takich rozwiązań oraz omówiono ich znaczenie w osiąganiu celów edukacyjnych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 118, s. 86-93
Keywords: nauczanie na odległość; m-learning; learning 2.0; learning 3.0; agenci programowi