Budowanie wizerunku marki w branży dziecięcej - Molenda, Karolina (Building Brand Image in the Children’s Industry, 2023)
W branży dziecięcej coraz częściej działalność rozpoczynają nowi przedsiębiorcy. Konkurencja jest silna, dlatego marki mogące pochwalić się wieloletnią historią muszą podążać za obecnymi trendami i reagować na zmiany oczekiwań klientów. Wizerunek marek, budowany w ciągu lat, odgrywa często najważniejszą rolę w wyborze dokonywanym przez konsumentów branży parentingowej. Rozpoznanie, w jaki sposób przedsiębiorstwo buduje swój wizerunek marki oraz reputację na rynku akcesoriów dla najmłodszych dzieci, stanowi cel niniejszego artykułu. Przedmiotem badań są działania marketingowe marki określone w ramach analizy literatury naukowej dotyczącej badanej firmy oraz wyników pierwotnych badań ankietowych. W artykule wykorzystano następujące metody badawcze: badanie dokumentów oraz własne badania empiryczne ilościowe z wykorzystaniem narzędzia, jakim jest anonimowa ankieta. W wyniku przeprowadzonych badań wywnioskowano, że wizerunek marki ma bezpośredni wpływ na osiąganą przez firmę pozycję rynkową. Marka, która jest znana i ceniona wśród konsumentów, między innymi za jakość produktów oraz ich przystępną, cenę uzyskuje wyższe wyniki sprzedażowe.
s. 106-118
Keywords: budowanie wizerunku; marka; wizerunek marki; branża dziecięca; social mediaimage building; brand; brand image; children's industry; social media