Lean Management jako koncepcja zarządzania przedsiębiorstwem, w tym doskonalenia procesów - Krawczyk, Andrzej (Lean Management as a Concept of Business Management Including Process Improvement, 2023)
Optymalizacja procesów produkcyjnych i usługowych to wyzwanie i konieczność dla większości przedsiębiorstw. Takie podejście oszczędza czas, który obok pracowników jest najważniejszym zasobem XXI wieku. Lean management pozwala w jasny i nieskomplikowany proceduralnie sposób usprawnić niemal wszystkie procesy w firmach. Jednak samo użycie narzędzi lean nie wystarczy, aby przedsiębiorstwa miały szansę na rozwój i utrzymanie dobrych wyników w dłuższym okresie. Ważne jest również wprowadzenie kultury lean opartej na filozofii kaizen, promującej innowacyjność i „niezabijanie” kreatywności pracowników. Głównym celem artykułu jest identyfikacja rozwiązań lean management zastosowanych w wybranych firmach. Przedsiębiorstwa Toyota i Oriflame opracowały i wdrożyły autorskie rozwiązania lean, które można zastosować w działalności firm z różnych sektorów. W badaniu wykorzystano metody badawcze, takie jak: przegląd literatury naukowej i publikacji biznesowych, analiza SWOT jako zintegrowana metoda analizy strategicznej oraz studium przypadków. W podsumowaniu artykułu zamieszczone zostały wnioski z przeprowadzonych badań dotyczące wdrożenia lean management i pracy w kulturze lean w Toyocie i Oriflame.
s. 73-89
Keywords: lean management; procesy; zarządzanie; organizacja; processes; management; organization