Cechy osobowościowe oraz zachowania charakterystyczne dla kobiet i mężczyzn na stanowiskach przywódczych. Wpływ inteligencji emocjonalnej na styl zarządzania menedżerów - Dębicka, Dominika (Personality Traits and Behaviors Characteristic of Women and Men in Leadership Positions. The Influence of Emotional Intelligence on the Management Styles of Managers, 2023)
Kobiecy i męski styl przywództwa są przedmiotem dyskusji wśród naukowców i praktyków biznesu od wielu lat. Jednak w XXI wieku różnice pomiędzy menedżerami różnej płci stanowią ważny kierunek badań ze względu na potrzebę niwelowania schematów myślowych wpływających na trudną (niesprawiedliwą) sytuację kobiet na rynku pracy. Celem artykułu jest wskazanie cech, jakie charakteryzują mężczyzn i kobiety na stanowiskach przywódczych, oraz pogłębienie wiedzy na temat roli inteligencji emocjonalnej w pracy menedżera. W procesie badawczym wykorzystane zostały metody, takie jak przegląd literatury, analiza raportów opracowanych przez firmy konsultingowe oraz sondaż diagnostyczny z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety. Ostatecznie w ramach własnych badań empirycznych nie został odkryty wyraźny, zgodny z teoretyczną klasyfikacją styl przywództwa, który można jednoznacznie przypisać kobietom lub mężczyznom. Wyniki nie są zgodne z powszechnymi opiniami na temat zachowań kobiet i mężczyzn menedżerów.
s. 9-23
Keywords: przywództwo; kobiecy i męski styl przywództwa; lider; inteligencja emocjonalna; leadership; female and male leadership styles; leader; emotional intelligence