Przemiany w strukturze ludnościowej regionu jeleniogórskiego w latach 1995-2008 - Maciejuk, Marian (Transformations in Population Structure of Jeleniogórski Region in the Period of 1995-2008, 2010)
W niniejszym opracowaniu przeprowadzono analizę zmian w rozwoju ludnościowym regionu jeleniogórskiego w latach 1995-2008. Badaniem objęto zmiany liczby i struktury ludności według płci i wieku oraz czynniki rozwoju ludnościowego, tj.: przyrost naturalny oraz ruch wędrówkowy wewnętrzny i zagraniczny wyrażający się w saldzie migracji. Przeprowadzone badania wyraźnie wskazują na występowanie w regionie jeleniogórskim nowych zjawisk urbanizacyjnych charakterystycznych dla współczesnych miast.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 269-278