Dostępność komunikacyjna jako element rozwoju społeczno-gospodarczego gmin w Łódzkim Obszarze Metropolitalnym - Feltynowski, Marcin (Communicative Availability as an Element of the Socio-Economic Development of Communes Located in Łódź Metropolitan Area, 2010)
Artykuł podejmuje tematykę rozwoju społeczno-gospodarczego gmin na obszarze metropolitalnym, co ma szczególne znaczenie w budowaniu konkurencyjności gmin oraz całej metropolii. Wpływ na to ma wiele czynników sfery społecznej, gospodarczej i środowiskowo-przestrzennej. Istotnym elementem w rozwoju gmin staje się ich dostępność komunikacyjna. W artykule dokonano próby wskazania gmin o najlepszej dostępności komunikacyjnej oraz najwyższym poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego. Do oceny poziomu rozwoju wykorzystana została metoda wzorca rozwoju. Pozwoliło to na uszeregowanie gmin według osiągniętego poziomu rozwoju i dokonanie ich klasyfikacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 237-247