Zarządzanie strategiczne mieszkaniowym zasobem gminy - Kłosowski, Sławomir (Local Authority's Strategic Housing Management, 2010)
Coraz częściej wiedza z zakresu zarządzania strategicznego wykorzystywana jest przez jednostki samorządu terytorialnego oraz ich jednostki organizacyjne. Pojawia się pytanie, czy jednostki te stosują w odpowiedni sposób metody zarządzania strategicznego w realizacji swoich zadań. W artykule, stosując metodę indywidualnych przypadków, udzielono odpowiedzi na postawione pytanie badawcze, analizując trzy poziomy zarządzania strategicznego: gminy, zakładu i wspólnoty mieszkaniowej. Ze względu na niewystarczający zakres stosowania metod w praktyce zarządzania nieruchomościami zaproponowano koncepcję zarządzania strategicznego mieszkaniowym zasobem gminy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 227-236