Wykorzystanie gazu wysypiskowego jako narzędzie racjonalizacji gospodarki odpadami na terenie gminy - Maśloch, Grzegorz (Utilization of Waste Gas as an Instrument of Rationalization of Economy Wastes in the Area of Community, 2010)
W artykule przedstawiono najważniejsze problemy dotyczące gospodarki odpadami komunalnymi oraz przeanalizowano formalnoprawne uwarunkowania prowadzenia tej gospodarki na terenie gminy. Problematyka wykorzystania odpadów komunalnych jest wciąż mało rozpoznana i niedoceniana - co powoduje, iż gminy nie wykorzystują w pełni szans i potencjału rozwojowego. Natomiast sprawne wykorzystanie i przetworzenie odpadów komunalnych może stać się istotnym czynnikiem porządkującym lokalną gospodarkę odpadami i przyczyniającym się do poprawy jakości środowiska naturalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 217-226