Kierunki restrukturyzacji przedsiębiorstw komunalnych - Grzymała, Zbigniew (Directions of Public Utility Companies Restructuring, 2010)
Głównym motorem działań restrukturyzacyjnych w gospodarce komunalnej były przekształcenia przedsiębiorstw komunalnych, wprowadzenie rynku usług komunalnych oraz wkraczanie na polski rynek komunalny koncernów zagranicznych. W wyniku tych działań w przedsiębiorstwach dokonywano dalszych restrukturyzacji, na przykład operacyjnej czy finansowej. Skala tych restrukturyzacji przeprowadzanych wewnątrz przedsiębiorstw komunalnych była jednak zdecydowanie mniejsza w porównaniu z innymi branżami, z wyjątkiem przypadków konsolidacji. Działania restrukturyzacyjne były prowadzone niezależnie od formy organizacyjno-prawnej podmiotów działających w branży komunalnej. Konsolidacja przedsiębiorstw przyczyniła się do rozwoju przemysłu komunalnego i zwiększenia tempa inwestycji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 188-198