Kapitał społeczny jako źródło zwiększania efektywności organizacji - Golińska-Pieszyńska, Małgorzata (Social Capital as a Source of Increasing Effectiveness of the Organization, 2010)
Kapitał społeczny wypełnia przestrzeń społeczną między ludźmi, a swoje źródło ma w interakcjach, dzięki którym powiązania i sieci są oparte na zasadzie współpracy i współdziałania. Kapitał społeczny, podobnie jak inne formy kapitału, służy podwyższaniu efektywności funkcjonowania i rozwoju organizacji, szczególnie przez ułatwianie współdziałania pomiędzy uczestnikami w ramach struktury sieciowej. W efektywnych organizacjach punktem odniesienia jest społeczność tworzących je ludzi, których cechuje zaangażowanie, poczucie przynależności, lojalność i zaufanie. Jednakże ważne są również długotrwałe więzi między organizacją a jej klientami oraz innymi organizacjami, które powiększają wiedzę organizacji o rynku oraz podnoszą jej efektywność i konkurencyjność. W artykule podjęto próbę wskazania na kapitał społeczny jako niewidoczne źródło efektywności organizacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 178-187