Funkcje wyspecjalizowane w miastach dolnośląskich - lokalizacjach Specjalnych Stref Ekonomicznych - Przybyła, Katarzyna (Specialized Functions in the Cities of Lower Silesia - the Location of Special Economic Zones, 2010)
W artykule, na gruncie teorii bazy ekonomicznej miasta, zidentyfikowane zostały funkcje miastotwórcze dziesięciu miast dolnośląskich. Są to te miejscowości, na których obszarze zlokalizowane były w sposób ciągły od 2000 r. do roku 2006 dolnośląskie Specjalne Strefy Ekonomiczne. Pomiaru poziomu wyspecjalizowania oraz zmian zachodzących w tym zakresie autorka dokonała na podstawie badań własnych przez obliczenie i analizę współczynników specjalizacji Florence'a dla poszczególnych sekcji PKD.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 157-166