Zastosowanie modeli potęgowo-wykładniczych w badaniach zróżnicowania preferencji konsumpcyjnych w relacji miasto-wieś - Kurzawa, Izabela; Wysocki, Feliks (The Application of Power-Exponential Models in the Analysis of Differences in Consumption Preferences on the Basis of Urban : Rural Relations, 2010)
Celem pracy jest zastosowanie modeli potęgowo-wykładniczych w badaniach zróżnicowania preferencji konsumpcyjnych dotyczących wybranych artykułów żywnościowych i nieżywnościowych w relacji miasto-wieś na podstawie badania indywidualnych budżetów gospodarstw domowych w Polsce w 2006 r. Na podstawie oszacowanych modeli zauważono, że istotne jest zróżnicowanie preferencji konsumpcji artykułów żywnościowych, nieżywnościowych i usług w zależności od klasy miejscowości zamieszkania. Im mniejsza jest miejscowość, tym relatywnie większe są wydatki na mąkę, mięso, mleko, jaja, masło, ziemniaki i cukier, a mniejsze na jogurty, sery, owoce, soki owocowe i wody mineralne. Wysokie współczynniki skłonności do wydatków mieszkańców dużych miast charakterystyczne były również dla artykułów nieżywnościowych i usług.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 561-569