Efektywność inwestycji funduszy inwestycyjnych w okresie hossy i bessy - Pietrzyk, Radosław (The Effectiveness of Mutual Equity Funds in Times of Bull and Bear Market, 2010)
Celem artykułu jest sprawdzenie możliwości wykorzystania modeli market timing do analizy efektywności inwestycji polskich funduszy inwestycyjnych. Modele te pozwalają na ocenę, czy zarządzający dostosowują swoją strategię, przez zmianę poziomu podejmowanego ryzyka, w okresach wzrostów i spadków na giełdach. Taka analiza może być uzupełnieniem dla miar efektywności uwzględniających ryzyko. W pracy zostały wykorzystane dwa modele: Treynora-Mazuya oraz Henrikssona-Mer-tona. Zaprezentowane metody zostały poddane weryfikacji statystycznej, aby ocenić, czy fundusze zmieniają swoje strategie w okresach hossy i bessy.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 552-560