Metody porządkowania liniowego w analizie rynku otwartych funduszy emerytalnych - Mazur-Dudzińska, Agnieszka (Synthetic Measures in Analysis of Open Pension Funds Market, 2010)
W pracy przedstawiono wyniki porządkowania obiektów, którymi są otwarte fundusze emerytalne, przy wykorzystaniu syntetycznego miernika rozwoju, uogólnionej miary rozwoju oraz wskaźnika względnego poziomu rozwoju. Jako zmienne diagnostyczne zastosowano wybrane mierniki efektywności działalności OFE (m.in. stopę zwrotu, wartość jednostki rozrachunkowej, wskaźniki finansowe wyznaczone na podstawie wybranych pozycji bilansów oraz rachunków zysków i strat) oraz pozostałe dane, dotyczące funkcjonowania OFE, do których należą m.in. liczba członków oraz średnia składka.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 535-543