Porównanie i ocena wybranych metod klasyfikacji kredytów indywidualnych - Chrzanowska, Mariola (The Comparison and Evaluation of Selected Methods of Individual Credit Classification, 2010)
W opracowaniu przedstawiono wyniki klasyfikacji kredytów przeprowadzonej na podstawie danych rzeczywistych uzyskanych w pewnym banku. Do badań wykorzystano modele klasyfikacyjne skonstruowane na bazie zagregowanych drzew decyzyjnych oraz sztucznych sieci neuronowych. Eksperyment przeprowadzono w pięciu seriach dla każdej z wykorzystanych metod. Dla każdej z serii wylosowano zbiór, który następnie podzielono na 10 części. Zbiór testowy stanowił kolejne 10% badanego zbioru. Celem artykułu jest porównanie efektywności wykorzystanych metod w przypadku, gdy struktura zbioru testowego jest zmienna w każdym etapie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 501-507