Badanie odporności metody HINoV na błędnie zadaną liczbę skupień w zbiorze danych - Korzeniewski, Jerzy (Investigating the Robustness of HINoV to Wrongly Predetermined Number of Clusters, 2010)
Metoda HINoV służąca do wybierania zmiennych w analizie skupień jest popularna i jest jedną z najlepszych [Steinley, Brusco 2008]. Nieznana jest jednak efektywność tej metody wtedy, gdy liczba skupień w zbiorze danych jest błędnie zadana. Taka sytuacja jest powszechna, gdyż indeksy wyznaczające liczbę skupień mają na ogół charakter optymalizacyjny dla przyjętej metody grupowania i popełniają dość duże błędy. W artykule zbadana jest odporność metody na kilku tysiącach zbiorów danych wygenerowanych w postaci mieszanin rozkładów normalnych. Dobór liczb skupień, liczby zmiennych istotnych i maskujących, stopnia zachodzenia skupień na siebie, rozkładów zmiennych maskujących jest taki sam jak w eksperymencie symulacyjnym Steinleya i Brusco [2008].
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 432-438