Wykorzystanie nieklasycznych metod klasyfikacji do analizy rynku nieruchomości mieszkaniowych - Putek-Szeląg, Ewa; Gierałtowska, Urszula (The Use of Non-Classical Classification Methods for Analyzing the Real Estate Market, 2010)
Zasadniczym celem artykułu jest próba wykorzystania nieklasycznych metod klasyfikacji do grupowania lokali mieszkalnych na podstawie wybranych atrybutów, które kształtują wartość nieruchomości. W tym celu wykorzystano drzewa klasyfikacyjne oraz sztuczne sieci neuronowe. Badania empiryczne przeprowadzono, opierając się na transakcjach kupna-sprzedaży z okresu od 1.09.2008 r. do 30.06.2009 r. Otrzymano informacje o 1570 nieruchomościach mieszkaniowych, ale pełną bazę atrybutów uzyskano dla 250 lokali. W artykule zaprezentowano wykorzystanie nieklasycznych metod podziału do klasyfikacji nieruchomości do dwóch oraz czterech grup cenowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 405-414