Klasyfikacja nieruchomości metodą k-najbliższych sąsiadów - Bartłomowicz, Tomasz (The Classification of Properties Using k-NN Method, 2010)
W artykule przedstawiona została idea klasyfikacji nieruchomości za pomocą metody k-najbliższych sąsiadów w celu doboru nieruchomości podobnych, tj. nieruchomości znajdujących się z nieruchomością porównywaną w tej samej klasie. W praktyce rynku nieruchomości może to umożliwiać zastosowanie metody k-najbliższych sąsiadów jako narzędzia filtrowania zbioru ofert biura pośrednictwa w obrocie nieruchomościami lub metody klasyfikacji nieruchomości celem ustalenia klasy nieruchomości podobnych na potrzeby wyceny nieruchomości. Uzupełnieniem prezentacji możliwych zastosowań metody jest prognozowanie metodą k-najbliższych sąsiadów atrakcyjności oferty sprzedaży nieruchomości.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 395-404