Taksonometryczna ocena jakości estymatorów dla małych obszarów - Klimanek, Tomasz; Paradysz, Jan; Szymkowiak, Marcin (The Taxonometric Evaluation of the Small Area Estimators' Quality, 2010)
W statystyce małych obszarów problemem jest wielość wyników estymacji w zależności od rodzaju estymatora, rodzaju zmiennych pomocniczych oraz poziomu analizy. Powstaje zatem potrzeba oceny jakości wyników. Jedną z najpoważniejszych metod jest analiza taksonometryczna. Autorzy posłużyli się wybranymi metodami taksonometrycznymi dla oceny estymacji dochodu ekwiwalentnego gospodarstw domowych w powiatach województwa wielkopolskiego. Skoncentrowali się oni na wykorzystaniu jednego z takich kryteriów oceny estymatorów (kryterium kolejności), które zapewniłoby większą akceptowalność wyników badań statystycznych w społeczeństwie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 325-333