Wyodrębnianie reguł klasyfikacyjnych z modelu dyskryminacyjnego budowanego metodą wektorów nośnych - Trzęsiok, Michał (Rules Extraction from Support Vector Machines Using Classification Trees, 2010)
Metoda wektorów nośnych (SVM) jest jedną z najdokładniejszych metod dyskryminacji. Istotną barierą dla zwiększenia zakresu zastosowań metody SVM jest to, że otrzymywany model jest bardzo słabo interpretowalny. W celu wyodrębnienia reguł klasyfikacyjnych, według których metoda decyduje o wskazaniu przynależności do klasy, można wykorzystać modele drzew klasyfikacyjnych, których wyniki są łatwe w interpretacji. W artykule zaproponowano procedurę wyodrębniania reguł z modeli SVM i zilustrowano ją na danych rzeczywistych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 316-324