Ocena wpływu parametrów sterujących procesem samouczenia się sieci GNG na ich zdolność do separowania skupień - Najman, Krzysztof (The Assessment of Influence of Parameters Controlling the Self-Learning Process of GNG Network on Its Ability to Separate Clusters, 2010)
Celem prezentowanych badań jest ocena wpływu wartości parametrów sterujących procesem samouczenia się sieci GNG na jakość uzyskanej klasyfikacji, szczegół w sytuacji, gdy skupienia są słabo separowalne. Prezentowane badania opisują teoretyczny wpływ poszczególnych parametrów sterujących algorytmem GNG na strukturę i zdolność rozwiązywania problemów przez sieć. Zaprezentowano także wyniki badań symulacyjne potwierdzających tezę, że optymalny wybór parametrów sterujących pozwala znacznie zwiększyć zdolność sieci GNG do poprawnej identyfikacji skupień.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 296-304