Integracja środowisk obliczeniowych oprogramowania GRETL i R - Błażejowski, Marcin; Kufel, Paweł; Kufel, Tadeusz (Central Statistical Office's Regional Data Bank as the Basis for Quantitative Analysis in GRETL and R, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie baz danych dla oprogramowania GRETL (GNU Regression, Econometric and Time-series Library) dla danych zaimportowanych z Banku Danych Regionalnych GUS. Utworzone banki danych dla oprogramowania GRETL w podziale terytorialnym powiatowym i wojewódzkim dotyczą ponad 1,5 tys. szeregów dla okresu od 1999 do 2007 r. Dla danych statystycznych przedstawionych w bankach zaprezentowano przykłady analiz ilościowych z zakresu ekonometrii dla danych przekrojowych w oprogramowaniu GRETL oraz klasyfikacji obiektów za pomocą funkcji integrowanego z oprogramowania GRETL pakietu R.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 224-230