Mapy Kohonena w klasyfikacji obiektów symbolicznych - Gliwa, Małgorzata (Kohonen Maps in Classification of Symbolic Objects, 2010)
Celem artykułu było przedstawienie własności map Kohonena wykorzystywanych do klasyfikacji i wizualizacji obiektów symbolicznych. W artykule zaprezentowano podejście realizowane według algorytmu Stochastic Approximation, który jest uogólnieniem klasycznej sieci Kohonena. Przedstawiono również przykład zastosowania algorytmu metody do klasyfikacji obiektów symbolicznych z rzeczywistego zbioru danych. Obliczenia zostały wykonane za pomocą programu SODAS.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 207-215