Klasyfikacja spektralna z wykorzystaniem odległości GDM - Walesiak, Marek; Dudek, Andrzej (Spectral Clustering with the Use of GDM Distance, 2010)
W artykule zaproponowano modyfikację metody klasyfikacji spektralnej. W tym celu w procedurze tej metody (zob. [Ng, Jordan, Weiss 2002]) przy wyznaczaniu macierzy podobieństwa (affinity matrix) w konstrukcji estymatora jądrowego zastosowano odległość GDM1 przy klasyfikacji danych metrycznych oraz GDM2 przy klasyfikacji danych porządkowych. Ponadto przetestowano przydatność metod klasyfikacji spektralnej (w tym metody z odległością GDM) w porównaniu z klasycznymi metodami analizy skupień dla wygenerowanych danych o znanej strukturze klas, wykorzystując do oceny zgodności wyników klasyfikacji skorygowany indeks Randa (zob. [Hubert, Arabie 1985]).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 161-171