Klasyfikacja gospodarstw domowych pod względem popytu potencjalnego i zrealizowanego na rynku ubezpieczeń w Polsce - Batóg, Barbara; Mojsiewicz, Magdalena; Wawrzyniak, Katarzyna (The Classification of Households According to Potential and Actual Demand in the Insurance Market in Poland, 2010)
W artykule omówiono problematykę popytu potencjalnego i zrealizowanego na ubezpieczenia majątkowe, na życie, na dożycie oraz zdrowotne. Dokonano klasyfikacji gospodarstw domowych przy wykorzystaniu liniowych modeli regresji ze zmiennymi parametrami. Zmiennymi objaśnianymi dla popytu potencjalnego były deklarowane składki miesięczne i ich transformacje, a dla popytu zrealizowanego liczba polis wykupionych na ubezpieczenia danego typu. Podstawą do wyodrębnienia grup były kategorie zmiennych jakościowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 107, s. 153-160