Przedsiębiorczość na pograniczu niemiecko-polskim na przykładzie KEGL mbH - Adamczuk, Franciszek (Entrepreneurship in the German-Polish Borderland on the Example of KEGL mbH, 2010)
Celem opracowania jest ukazanie instytucjonalnych aspektów rozwoju przedsiębiorczości. Jako przedmiot analizy wybrano pogranicze niemiecko-polskie oraz saksońską instytucję Kreisentwicklungsgesellschaft Löbau-Zittau mbH (KEGL mbH), Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Powiatu Löbau-Zittau. W końcowej części zawarto wnioski, jakie wynikają z przeprowadzonej analizy, mogące przyczynić się do rozwoju przedsiębiorczości na pograniczu niemiecko-polskim.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 70-78