Rola państwa i zakres kompetencji samorządów terytorialnych we współczesnych nurtach teorii ekonomii - perspektywa nowej ekonomii instytucjonalnej - Kozuń-Cieślak, Grażyna (Role and Responsibilities of State and Local Governments in the Contemporary Economic Currents - the Perspective of New Institutional Economics, 2010)
"We współczesnej teorii wskazać można pewne dominujące koncepcje odnoszące się do roli i kompetencji państwa i władz szczebla lokalnego. Są to: federalizm fiskalny, nowe zarządzanie publiczne oraz nowa ekonomia instytucjonalna (NIE). Te teoretyczne koncepcje dostarczają argumentów dla decentralizacji i dużego znaczenia samorządów lokalnych ze względu na lepszą wydajność, odpowiedzialność, zdolności zarządcze, autonomię decyzyjną. Artykuł skupia się na teorii nowej ekonomii instytucjonalnej i odnosi się do kwestii:dyskusji o roli sektora publicznego,istoty nowej ekonomii instytucjonalnej,menedżerskich teorii NIE (teorii: praw własności, kosztów transakcyjnych, agencji)."
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 42-51