Ekonomia skali w administracji publicznej - Kachniarz, Marian (Economy of Scale in Public Administration, 2010)
Artykuł przedstawia wyniki badań nad efektywnością i wydajnością usług publicznych w powiatach dolnośląskich. Za podstawę badań przyjęto system wskaźników jednostkowych obrazujących relację nakładów finansowych do uzyskiwanych efektów. Wbrew powszechnie przyjętym oczekiwaniom wyniki badań nie potwierdzają korelacji pomiędzy badanymi cechami a wielkością powiatów. Pozwala to sądzić, że efekt skali w sektorze publicznym bywa przeceniany.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 31-41