Współczesne uwarunkowania rozwoju gospodarki regionalnej i lokalnej w Polsce - Zakrzewska-Półtorak, Alicja (Contemporary Determinants of Development of Regional and Local Economies in Poland, 2010)
Prowadząc politykę rozwoju regionalnego i lokalnego, należy uwzględniać różnorodne uwarunkowania wzrostu i rozwoju gospodarki regionalnej i lokalnej. Wspomniane determinanty są zmienne w czasie i przestrzeni. Stąd uzasadniona jest podjęta w artykule analiza dotycząca współczesnych uwarunkowań społeczno-ekonomicznych i przestrzennych rozwoju w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem poziomów: regionalnego i lokalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 109, s. 11-20