Ekonomia społeczna jako - odkrywane na nowo - podejście do rozwiązywania problemów społecznych - Zimoch, Izabela (Social Economy as a Discovered a New Approach to Solving Social Problems, 2010)
Koncepcja ekonomii społecznej odnosi się do zorganizowanych działań, które przede wszystkim mają na celu pomoc osobom defaworyzowanym. Działania te oparte są najczęściej na dobrowolnym uczestnictwie, członkostwie i zaangażowaniu takich osób. Głównym celem jest dobro publiczne lub działanie na rzecz członków danej organizacji, a nie zysk. Przykłady podmiotów ekonomii społecznej w Polsce świadczą o tym, iż mogą one prowadzić różnoraką działalność. Jednak szczególne cechy sektora ekonomii społecznej sprawiają, że podmioty te napotykają na szereg trudności, w tym głównie związanych z pozyskiwaniem zewnętrznych źródeł finansowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 909-921
Keywords: ekonomia społeczna; podmioty ekonomii społecznej; finansowanie