Sfery rządowe II Rzeczypospolitej o potrzebie planowania - Zagóra-Jonszta, Urszula (The Government of the 2nd Republic of Poland about Need for Planning, 2010)
Już w latach wielkiego kryzysu gospodarczego toczyła się dyskusja na temat planowania gospodarczego. Przedstawiciele rządu starali się przekonać społeczeństwo do idei planowania na szczeblu centralnym. W ostatnich latach istnienia II Rzeczypospolitej inwestycje skonkretyzowały się w postaci 4-letniego planu inwestycyjnego oraz 15-letniego Gospodarczego Planu Generalnego. Twórcą i realizatorem obu planów był Eugeniusz Kwiatkowski.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 877-886
Keywords: planowanie inwestycyjne; sfery rządowe; pokryzysowe nakręcanie koniunktury