Rola współpracy przygranicznej w rozwoju lokalnym (rozważania na przykładzie województwa warmińsko-mazurskiego i obwodu kaliningrdzkiego) - Zabielska, Izabela; Wojarska, Magdalena (The Role of Cross -Border Collaboration in Local Development (on the Example of Warmia and Mazury and Kaliningrad), 2010)
Artykuł dotyczy roli współpracy przygranicznej w rozwoju lokalnym (na przykładzie województwa warmińsko-mazurskiego i obwodu kaliningradzkiego Federacji Rosyjskiej). Badania przeprowadzono w 2008 r. W analizowanym okresie 40% gmin miało nawiązaną współpracę z partnerami zagranicznymi. Szacunki wskazały, że tylko 35% z nich prowadziło aktywną współpracę z obwodem. Gminy te dostrzegały korzyści ze współpracy w turystyce przygranicznej i w rozwoju infrastruktury przygranicznej we wzroście dochodów lokalnej społeczności, zwłaszcza przygranicznej, oraz w efektywniejszej ochronie środowiska naturalnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 867-876
Keywords: współpraca zagraniczna; współpraca przygraniczna; współpraca z obwodem kalinigradzkim; rozwój lokalny