Iluzja progresywnego podatku dochodowego w Polsce - Wyszkowski, Adam (Illusion of Progressive Personal Income Tax Functioning in Poland, 2010)
Jeden z najważniejszych podatków w polskim systemie podatkowym, tj. podatek dochodowy od osób fizycznych, został skonstruowany na zasadzie przyjęcia dochodu za przedmiot opodatkowania oraz obciążenia go progresywnymi stawkami podatkowymi. Taka konstrukcja miała zapewnić realizację podstawowych funkcji przypisywanych temu podatkowi w stosunku do społeczeństwa oraz przedsiębiorców. Jednak niewłaściwe określenie poszczególnych elementów prawnej konstrukcji podatku przyczyniło się do iluzoryczności funkcjonowania zarówno progresji, jak i dochodu jako podstawy opodatkowania.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 852-866
Keywords: podatek; progresja; dochód