Procesy metropolizacji a konkurencyjność regionów Polski Wschodniej - Walenia, Alina (Processes of Metropolisation and Competitiveness among the Regions of Eastern Poland, 2010)
Jednym z problemów Polski Wschodniej jest brak ukształtowanych ośrodków metropolitalnych, co znacząco spowalnia procesy rozwoju społeczno-gospodarczego tego makroregionu. Naturalnymi kandydatami do objęcia funkcji ośrodków metropolitalnych jest pięć ośrodków wojewódzkich: Białystok, Kielce, Lublin, Olsztyn oraz Rzeszów, które są jednocześnie największymi, centralnie położonymi miastami na obszarze swoich województw. Aby przyspieszyć rozwój całej Polski Wschodniej, niezbędne jest stymulowanie szybkiego rozwoju funkcji metropolitalnych w każdym z województw. Należy umożliwić zintegrowane programowanie rozwoju społeczno-gospodarczego w ramach kształtujących się wokół stolic województw obszarów metropolitalnych. Program działań inwestycyjnych powinien umożliwić tym ośrodkom podjęcie i rozwinięcie uniwersalnych i wyspecjalizowanych funkcji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 821-837
Keywords: metropolizacja; ośrodki metropolitalne