Zmiany pozycji konkurencyjnej polskiej gospodarki w warunkach światowego kryzysu ekonomicznego - Talar, Sylwia (Changes of Polish Economy's Competitive Position in the World Economic Crisis Circumstances, 2010)
Światowy kryzys ekonomiczny, zapoczątkowany pod koniec 2007 r., tworzy szczególnie trudne warunki rynkowe, w których następuje weryfikacja szeroko rozumianej konkurencyjności wszystkich działających podmiotów gospodarczych. Głównym celem niniejszego opracowania jest analiza i ocena kierunku zmian pozycji konkurencyjnej polskiej gospodarki w trakcie trwania kryzysu. W analizie uwzględniono trzy elementy ujęte w definicji międzynarodowej konkurencyjności gospodarki H. Trabolda: zdolność do eksportu, zdolność do przyciągania zagranicznych inwestycji bezpośrednich (BIZ) oraz zdolność do zwiększania dochodów.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 776-789
Keywords: konkurencyjność; polska gospodarka; kryzys gospodarczy