Rozwój społecznego budownictwa mieszkaniowego w świetle teorii szkoły konwergencyjnej - Szelągowska, Anna (Social Housing Development in the Convergence Theory School, 2010)
Niniejsze opracowanie prezentuje rozwój społecznego budownictwa mieszkaniowego z punktu widzenia szkoły konwergencyjnej. Przegląd literatury światowej z zakresu modeli społecznego budownictwa mieszkaniowego pozwolił wyróżnić dwa główne podejścia do tej kwestii - konwergencyjne i dywergencyjne. Jednym z najbardziej znaczących przedstawicieli nurtu konwergencyjnego jest M. Harloe, który, w obliczu toczącej się debaty na temat społecznego budownictwa mieszkaniowego i skuteczności w ograniczaniu luki mieszkaniowej, kładzie nacisk na politycznie wpływowy charakter reakcji krajów na długotrwałą dynamikę kapitalizmu. Stąd też w niniejszym opracowaniu postawiono następującą hipotezę badawczą: czy konwergencyjne podejście M. Harloe'a skorelowane jest z rozwojem społecznego budownictwa mieszkaniowego w Polsce, a jeśli tak, to w jakim stopniu?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 731-739
Keywords: społeczne budownictwo mieszkaniowe; szkoła konwergencyjna