Znaczenie zmian kursów walutowych w warunkach globalnej recesji - Staszczak, Dariusz Eligiusz (Importance of Exchange Rates in the Global Recession Conditions, 2010)
Artykuł podkreśla znaczenie zmian kursów walutowych dla konkurencyjności cenowej, która staje się ważniejsza w warunkach globalnej recesji. Jest to związane ze spadkiem popytu, który jest spowodowany wzrostem bezrobocia. Dlatego więcej osób poszukuje relatywnie tanich towarów. Słabsza waluta jest pomocna dla eksporterów, ponieważ ich produkty są zwykle tańsze niż towary wyprodukowane w krajach o relatywnie silniejszych walutach. Zmiany kursów walutowych mają duży wpływ na saldo bilansu handlu zagranicznego i bilansu obrotów bieżących poszczególnych krajów. Autor podkreśla, że większość krajów preferuje posiadanie relatywnie słabych walut podczas recesji. Jednak szybka dewaluacja waluty także nie jest korzystna, z powodu spadku jej znaczenia w skali globalnej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 703-711
Keywords: kursy walutowe; konkurencyjność cenowa; globalna recesja