Kontrowersje wokół reform w sektorze elektroenergetycznym - Solek, Adrian; Tylec, Tomasz (Controversy over Electricity Reform, 2010)
Od momentu rozpoczęcia w latach 80. reform w sektorach elektroenergetycznych w Chile i Wielkiej Brytanii, proces ten objął swym zasięgiem niemal cały świat. Reforma sektora przez wykorzystanie mechanizmu rynkowego i prywatnej własności ukierunkowana została na osiągnięcie takich celów, jak: podniesie efektywności funkcjonowania, redukcja kosztów czy poprawa jakości świadczonych usług. Celem artykułu jest przedstawienie kluczowych doświadczeń z procesu liberalizacji sektora elektroenergetycznego w podstawowych dla reformy obszarach. Dotyczy to w szczególności procesu prywatyzacji, restrukturyzacji horyzontalnej, procesu tworzenia rynków hurtowych energii elektrycznej, konkurencji na poziomie hurtowym i detalicznym, a także regulacji obszarów sieciowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 687-702
Keywords: reforma sektora elektroenergetycznego; liberalizacja; prywatyzacja; rektrukturyzacja; rynek hurtowy; rynek detaliczny; regulacja