Spór o polską transformację w latach 2000-2010 - Sobczak, Tomasz (Dispute about Poland's Transformation in 2000-2010, 2010)
W pracy przedstawiono poglądy wybranych polskich ekonomistów w kwestii dorobku transformacji. Zidentyfikowano trzy grupy ekonomistów: pozytywnie, negatywnie i niejednoznacznie oceniających efekty transformacji. Ekonomiści w ocenie transformacji stosują kryteria ekonomiczne i/lub społeczne. Znaczący wpływ na oceny analizowanych ekonomistów należy przypisać ich poglądom ekonomicznym oraz prezentowanym wartościom społeczno-politycznym. Nieliczni z nich zauważają sprzeczność między dążeniem do efektywności ekonomicznej a dążeniem do bardziej sprawiedliwego podziału dochodu. Cechą polskiego środowiska ekonomicznego jest jednostronne ekonomiczne lub społeczne analizowanie procesu transformacji.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 669-686
Keywords: efekty transformacji systemowej; efektywność ekonomiczna; sprawiedliwy podział dochodu