Poręczenia i gwarancje kredytowe jako forma pomocy publicznej - Podsiadło, Piotr (Guarantees as a Form of State Aid, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie warunków dopuszczalności pomocy publicznej w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem zasad stosowanych dla pomocy udzielanej w formie poręczeń i gwarancji kredytowych. Tak zdefiniowany cel ma stanowić punkt wyjścia do weryfikacji tezy, że pomoc państwa w formie poręczeń i gwarancji jest udzielana w dużych rozmiarach i ma znaczący udział w ogólnej wielkość pomocy publicznej udzielanej przedsiębiorstwom przez państwa członkowskie UE.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 594-611
Keywords: pomoc publiczna; poręczenia i gwarancje kredytowe; Skarb Państwa; Unia Europejska; kryzys finansowy