Prognozy gospodarcze w okresie kryzysu - Piotrowski, Dariusz (Economic Forecasts in the Time of Crisis, 2010)
Zarządzanie finansami państwa wymaga planowania działań z dużym wyprzedzeniem. Konieczna jest więc znajomość przyszłych realiów rynkowych. Celowi temu służy opracowywanie i publikowanie prognoz gospodarczych. W okresie stabilizacji większość prognoz jest względnie trafna i nie budzą one zbytnich emocji. Inaczej przedstawia się sytuacja w czasie kryzysu. Publikowane są pesymistyczne prognozy, które nie tylko eskalują emocje, ale i znacząco utrudniają działania rządzącym, a także dotykają zwykłych obywateli. W artykule przytoczono szereg opublikowanych w prasie i Internecie prognoz dotyczących podstawowych wskaźników rzutujących na stan finansów publicznych Polski w 2009 r. Przedstawiono stopień ich trafności oraz ukazano działania organów administracji publicznej zmierzające do przywrócenia spokoju na rynku.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 584-593
Keywords: prognozy gospodarcze; finanse publiczne; kryzys