Regionalne programy operacyjne 2007-2013 w świetle polityki rozwoju - Pancer-Cybulska, Ewa (Regional Operational Programmes 2007-2013 in the Light of Development Policy in Poland, 2010)
Ustawa o zasadach prowadzenia polityki rozwoju zakładała dalszą jej decentralizację, poprzez umożliwienie formułowania w regionalnych programach operacyjnych (RPO) specyficznych celów rozwoju. Analiza RPO w Polsce prowadzi do wniosku, że po uwzględnieniu nałożonych na regiony założeń wynikających z Narodowych Strategicznych Ram Odniesienia oraz Strategii Lizbońskiej struktura tych programów nie różni się zasadniczo. Także stopień decentralizacji polityki rozwoju nie zwiększył się istotnie w stosunku do minionego okresu programowania, co miało stanowić podstawę efektywnego wdrażania środków europejskich w okresie 2007-2013.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 548-557
Keywords: polityka spójności; strategia lizbońska; rozwój regionalny; regionalny program operacyjny