Współzależności międzygałęziowe w agrobiznesie w krajach Unii Europejskiej - Mrówczyńska-Kamińska, Aldona (The Input-Output Analysis in Agrobusiness in the EU Countries, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie współzależności międzygałęziowych w agrobiznesie w krajach Unii Europejskiej. W krajach o wysokim poziomie rozwoju gospodarczego w zaopatrzeniu materiałowym rolnictwa i przemysłu spożywczego duże znaczenie odgrywa sektor wytwarzający środki produkcji i usługi (sfera I). Obrót wewnętrzny, głównie w rolnictwie, jest na niskim poziomie. Z kolei w krajach biedniejszych w zaopatrzeniu materiałowym rolnictwa dominujące znaczenie odgrywa produkcja surowców wewnątrz tego sektora (obrót wewnętrzny), natomiast znaczenie sfery I jest na niskim poziomie. Struktura agrobiznesu w krajach o niższym poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego znajduje się we wczesnym stadium przeobrażeń w kierunku nowoczesności. W przepływach międzygałęziowych przede wszystkim musi wzrosnąć rola sfery I, w tym głównie sektora usługowego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 459-477
Keywords: agrobiznes; przepływy międzygałęziowe; zaopatrzenie materiałowe; struktura wewnętrzna