Problem pomiaru efektywności działalności przedsiębiorstw zorientowanych na tworzenie wartości - Michalczuk, Grażyna (Problem with Efficiency Measurement of Activity in Enterprises Oriented on Value Creation, 2010)
Problematyka pomiaru i oceny efektywności działalności przedsiębiorstwa stanowi jeden z istotniejszych obszarów, który wymaga ciągłych analiz, jak i też modyfikacji. Dotyczy to m.in. możliwości pomiaru efektywności rozpatrywanej przez pryzmat tworzenia wartości przedsiębiorstwa. Realizacja tego procesu w praktyce wymaga zintegrowanego podejścia do systemu pomiaru efektywności, w którym tradycyjne mierniki finansowe uzupełniane są miarami pozafinansowymi i są powiązane ze strategią i wizją rozwoju przedsiębiorstwa. Odpowiedzią na potrzeby zintegrowanego podejścia do systemów pomiaru efektywności są metody oparte na kartach, w tym na Zrównoważonej Karcie Wyników (ang. Balanced Scorecard - BSC).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 433-446
Keywords: efektywność; wartość przedsiębiorstwa; kapitał intelektualny; Zrównoważona Karta Wyników