Wielkie inwestycje w ekonomii i praktyce gospodarczej - Michalak, Aneta (Great Investments in Economy and Economic Practice, 2010)
Inwestycje należą do podstawowych kategorii ekonomicznych. Związana z nimi problematyka jest bardzo ważnym i rozległym obszarem badawczym. W niniejszym opracowaniu skoncentrowano się na wielkich inwestycjach, które stanowią specyficzną grupę inwestycji rzeczowych. W literaturze przedmiotu nie dość wyraźnie rozróżnia się wielkie inwestycje od pozostałych inwestycji rzeczowych. Stając przed problemem identyfikacji wielkich inwestycji, podjęto próbę weryfikacji niektórych ich cech. Przymiotnik "wielka" nadaje pojęciu inwestycji nowe znaczenie. Określa nową grupę rodzajową w ramach inwestycji rzeczowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 416-432
Keywords: inwestycje; wielkie inwestycje; mnożnik inwestycyjny; ryzyko