Wykorzystanie czynnika ziemi w rolnictwie regionów UE-25 - Matuszczak, Anna (Using the Stock of Land in Agriculture of Regions in the EU-25, 2010)
W artykule dokonano omówienia zasobów ziemi zaangażowanych w produkcję rolną w przeciętnym gospodarstwie rolnym w 122 regionach Unii Europejskiej (UE-25). Przeanalizowano szczegółowo strukturę agrarną, dotyczącą rozmiarów gospodarstw i ich zróżnicowania względem użytków rolnych, a także nakładochłonność, inwestochłonność i produktywność czynnika ziemi. Posługując się metodą skupień, autorka wskazuje zróżnicowanie przestrzenne regionów europejskich ze względu na wykorzystanie ziemi, a także doszukuje się podobieństw przestrzennych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 111, s. 403-415
Keywords: czynnik ziemi; struktura agrarna; nakładochłonność; inwestochłonność; produktywność ziemi; regiony UE