Czynniki atrakcyjności inwestycyjnej w wybranych województwach Polski Wschodniej - Lizińska, Wiesława; Marks-Bielska, Renata; Janicka, Joanna (Investment Attractiveness Factors in Selected Regions of Eastern Poland, 2010)
Celem pracy była ocena czynników kształtujących atrakcyjność inwestycyjną gmin wybranych województw Polski Wschodniej: warmińsko-mazurskiego, podlaskiego i lubelskiego. Badania ankietowe przeprowadzono w 78 gminach woj. warmińsko-mazurskiego, w 40 gminach woj. podlaskiego i 40 gminach woj. lubelskiego (w latach 2007-2009). Najważniejszymi czynnikami kształtującymi atrakcyjność inwestycyjną było: uzbrajanie terenu pod inwestycje (79% wskazań - czynnik istotny i wyraźny), infrastruktura techniczna (78%) oraz lokalizacja (75%).
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 381-391
Keywords: atrakcyjność inwestycyjna; władze lokalne; Polska Wschodnia