Determinanty wyniku finansowego zakładów ubezpieczeń - Lament, Marzanna (Determinants of the Financial Result of Insurance, 2010)
Wynik finansowy zakładów ubezpieczeń posiada odmienne od pozostałych podmiotów zasady jego tworzenia i podziału, co nie oznacza, że nie odnosi się do podstawowych zasad rachunkowości, przewidzianych w ustawie. Odmienność ta dotyczy: • osobnego ujmowania wyniku finansowego zakładów ubezpieczeń funkcjonujących w dziale I i II, • prezentacji wyniku finansowego w dwóch sprawozdaniach finansowych. Głównymi czynnikami determinującymi wynik finansowy są przychody, koszty, a także w końcowym etapie polityka jego podziału. Celem opracowania jest wskazanie czynników determinujących wynik finansowy zakładów ubezpieczeń, a w szczególności przychodów i kosztów, oraz przedstawienie polityki jego podziału na przykładzie zakładów ubezpieczeń funkcjonujących w latach 2005-2008.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 352-363
Keywords: ubezpieczenia; finanse ubezpieczeń gospodarczych; rachunkowość ubezpieczeniowa