Regulacyjna ocena działalności zakładów ubezpieczeń : elementy zwiększające zakres i dostęp do informacji w ramach Solvency II - Kurek, Robert (Regulatory Evaluation of Insurance Companies' Functioning : Elements Extending the Scope and Access to Information within the Framework of Solvency II, 2010)
Podejmowane od lat działania na forum UE w ramach sektora finansowego i nie tylko dzięki regulatorom rynków umożliwiły poprawę dostępu do informacji. Działania doprecyzowujące w obrębie sektora ubezpieczeniowego to III filar Solvency II - zwiększone obowiązki informacyjne na potrzeby nadzoru i dyscyplina rynkowa. Dzięki nim organy nadzorcze i uczestnicy rynku będą otrzymywać od zakładów ubezpieczeń obszerne informacje o zakresie działania, profilu ryzyka, procesach zarządzania ryzykiem i adekwatności kapitałowej. Przejrzystość procedur, standaryzacja metod raportowania, większa transparentność informacji, a także ujawnianie informacji dodatkowej to elementy zwiększające zakres informacji, jak i ułatwiające dostęp do niej, dające podstawy umożliwiające regulacyjną ocenę działalności zakładów ubezpieczeń.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 338-351
Keywords: Solvency II; informacja dla nadzoru; publiczne ujawnianie informacji