Determinanty struktury kapitałowej przedsiębiorstwa - Kurczewska, Agnieszka (Determinants of Company's Capital Structure, 2010)
Celem artykułu jest przegląd dorobku teoretycznego związanego ze strukturą kapitałową przedsiębiorstwa, w tym identyfikacja jej determinant i mierników, oraz przedstawienie obszarów badań empirycznych podejmowanych w Polsce i na świecie. W artykule wyróżniono mikro- i makroekonomiczne czynniki wpływające na strukturę kapitałową oraz zaproponowano zestaw ich mierników. Opisano założenia teoretyczne dwóch głównych i konkurujących ze sobą teorii: teorii wyboru źródeł finansowania i statycznej teorii substytucji. Zaprezentowano także polski dorobek z zakresu badań nad strukturą kapitałową.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 111, s. 326-337
Keywords: struktura kapitałowa; teoria hierarchii źródeł finansowania; statystyczna teoria substytucji